Fa vuit anys ens presentarem davant la comunitat universitària per a dir-li que ens agradava la nostra Universitat, que ens il·lusionava treballar al servei de la comunitat universitària i que teníem un programa de canvi des de la il·lusió. La nostra candidatura iniciava la seua intervenció davant el Claustre assenyalant que la nostra visió anava a ser crítica, ni amable ni complaent. I, descobrirem que la nostra comunitat també sentia que una altra Universitat era possible i, més enllà del vot ponderat, persona a persona la majoria desitjava un canvi il·lusionant.

Quatre anys després, i amb una Nau que solcava els mars de la crisi vam creure, sense una altra innocència que la de la lleialtat i la vocació del servei públic, que era moment de conjuminar voluntats en una Universitat cohesionada. Vam posar els nostres valors al servei de la comunitat, lleialment i sense estridències.

Avui tornem a dir-li a la Universitat que ens agrada la nostra Nau. Després de cinc segles acceptant desafiaments tenim la responsabilitat de recuperar el lideratge. I de fer-ho des de la il·lusió i l’esperança racional en què podem guanyar el futur i en què anem a fer-ho. Tornarem a proposar un diàleg constructiu i inclusiu, des del coneixement de la realitat i des de la responsabilitat. .

Creiem en el futur d’una Universitat transparent en el seu govern, amb les portes i finestres obertes de bat a bat. El futur el construirà cada persona des de la seua capacitat, des del seu desig, des del seu compromís.

Creiem que el nostre personal administratiu és el futur, que forma part del millor de la nostra essència. Hem d’alliberar les seues capacitats i concebem un model en el qual l’orientació a la creativitat en el lloc de treball en tots els nivells siga un objectiu primari. Les nostres persones són professionals d’alta formació en tots els seus nivells que aspiren a molt més que a estratègies salarials d’última hora.

Creiem que el nostre professorat ha d’alliberar-se de càrrega burocràtica per a desplegar tot el seu potencial creatiu docent i investigador. La nostra societat necessita professors altament motivats i il·lusionats. Hem de reconèixer i agrair que la Universitat investiga i ensenya perquè milers de persones treballen en jornades que van molt més allà de la jornada laboral. Però hem de creure que açò ha de canviar, i la transformació és urgent. Apostem per un futur creatiu per a la docència i la recerca.

Creiem que les nostres i els nostres estudiants han de formar-se en valors per a aportar el millor de si mateixos a una societat que necessita urgentment una transformació ètica, social i econòmica. Sabem què esperen de la gent que integra la Universitat. Hem de construir la Universitat per a ells i elles, hem de fer-ho amb ells i elles, amb gent adulta responsable que deu adults responsables que han de dialogar participativament en el seu procés de formació. Mereixen una Universitat del futur en la qual han de ser un agent de canvi essencial.

Creiem sens dubte en la rendició de comptes. Cal construir un futur des de la realitat concreta, des de la responsabilitat efectiva dels qui governen. Avui existeixen condicions que faciliten un govern obert i participatiu, avui és ja demà, avui cal mirar als ulls a cada persona i esperar que responga.

Creiem en un model de govern sa, que recupere la política universitària des d’un lideratge tranquil, amb un programa definit per la comunitat, executat per tècnics capaços i responsables, i obert a les aportacions de totes les persones. Les polítiques públiques són polítiques de la comunitat, al servei de la comunitat, i des de la comunitat de les nostres persones.

Creiem en la transformació i el canvi organitzatiu. En ells resideix el nostre futur. La revolució de la transformació digital no admet esperes. La recerca, la docència i la gestió enfronten el repte d’un procés de canvi accelerat que es retroalimenta en cada iteració. Hem d’acceptar el repte, sabem com fer-ho i li ho devem a la nostra societat.

La paraula NO, no existeix en el nostre vocabulari excepte para la seua pròpia negació. Usarem què, qui, com, para, amb… Volem construir el futur des del treball, el compromís i l’obertura. Sense hipoteques, sense deutes. I volem fer-ho perquè creiem en les nostres persones, perquè sabem que podem creure i que podem crear aquest futur.